Mind Architect, în parteneriat cu Fundația OTP Bank România, lansează, în premieră pentru învățământul românesc, ”Neuroștiința la clasă” – un program educațional care își propune să facă din neuroștiință și psihologie domenii aplicate în viețile elevilor și studenților.
Inițiat de Mind Architect și având la bază episoadele din podcastul realizat de Paul Olteanu, proiectul răspunde unei nevoi generalizate, identificate în rândul cadrelor didactice, elevilor și părinților deopotrivă, de a aborda subiectul cunoașterii de sine cu scopul de a oferi claritate în gândire, de a forma minți active și personalități încrezătoare.
Materialele auxiliare pregătite de inițiatorii proiectului împreună cu partenerii educaționali ai acestora pot fi descărcate gratuit de către profesori de pe webiste-ul programului, NeurostiintaLaClasa.ro. Acestea sunt concepute sub formă de ghiduri, fiind create conform grupelor de vârstă și etapelor de dezvoltare psihologică ale elevilor la momentul susținerii cursurilor.
Neuroștiința ne ajută să înțelegem mai bine modul în care creierul și mintea noastră se dezvoltă, cum învață și să ne folosim de aceste cunoștințe pentru a dezvolta noi abilități de gestionare a sinelui și a relațiilor cu ceilalți. Astfel, programul Neuroștiința la Clasă, care îmbină cunoștințe de neuroștiință, inovație pedagogică și științe sociale, oferă profesorilor instrumentele necesare pentru a îmbunătăți procesul de învățare al elevilor.
Programul Neuroștiința la Clasă se adresează cadrelor didactice din învățământul primar, gimnazial, liceal și universitar, începând cu clasa a III-a, care își doresc să îi ajute pe elevi să devină mai conștienți de sine și să ducă vieți mai împlinite.
„Dintre toate proiectele inițiate în ultimii 15 ani de activism în zona educației și a dezvoltării personale, NeurostiintaLaClasa.Ro este, de departe, cel care mă entuziasmează și mă bucură cel mai mult. De ce? Pentru că am ferma convingere că educația psihologică și cunoașterea de sine, cu cât încep mai devreme și cu cât sunt mai informate de ultimele descoperiri științifice, sunt calea către o țară mai sănătoasă, mai fericită și mai performantă”, a afirmat Paul Olteanu, fondator Mind Architect.
„Responsabilitatea socială este asumată cu prioritate de grupul OTP în România, iar principalul nostru proiect care are aceasta misiune, Fundația OTP Bank România, intră de luna aceasta într-o nouă etapă strategică. Misiunea colegilor mei este aceea de a crea conținut educațional valoros pentru inițiative educative cu impact, atât din interiorul sistemului, cât și din afara acestuia. Asocierea cu Mind Architect este un demers firesc după o relație care durează deja de doi ani. Am susținut mai întâi primul podcast despre neuroștiință din România, iar acum susținem un program revoluționar pentru cea mai importantă categorie socială: copiii și tinerii. Înțelegerea neuroștiinței nu va fi un simplu demers de predare, ci o experiență transformațională de învățare, care va contribui la dezvoltarea integrată emoțională și cognitivă a celor în mâinile cărora va fi viitorul nostru, al întregii societăți”, a precizat și Diana Mișa – Președintele Consiliului Director Fundația OTP Bank România, HR Executive Director OTP Bank România.
„Un proiect pe care Ministerul Educației se bucură să îl susțină, neuroștiința aducând o nouă abordare la clasă a învățării și orientează educația către formarea de abilități, mai degrabă decât către cunoștințe și către dezvoltarea unei inteligențe emoționale. Cu siguranță este o punte de legătură care poate oferi o bază utilă, neuroștiințifică practicii educaționale,” a declarat Sorin Ion, Secretar de Stat Învățământ Preuniversitar Ministerul Educației.
Proiectul este fondat de Mind Architect Podcast, cel mai ascultat podcast din România în acest moment, alături de Fundația OTP Bank România și beneficiază de sprijinul Ministerului Educației în încercarea de a aduce neuroștiința la clasă.